Mark och miljödomstolen beviljar Heidelberg Materials Cement Sverige AB tillstånd att fortsätta och utöka sin täktverksamhet i Slite under 30 år. Precis vad bolaget önskade i sin ansökan. De fem domarna var eniga i att ge miljötillstånd.
De viktigaste argumenten för beslutet är att:
Heidelberg Materials Cement Sverige AB är den dominerande producenten av cement i Sverige.
Verksamheten har avgörande betydelse för bygg- och anläggningssektorn samt infrastrukturen i landet.
Mark- och miljödomstolen understryker att störning i cementförsörjningen skulle få allvarliga konsekvenser för samhällsutvecklingen.
Ur klimat och hållbarhetsperspektiv hävdar domstolen att man respekterat regeringens klimatmål. Men verksamheten får bara bedrivas om bolaget arbetar för att minska koldioxidutsläppen, till exempel genom koldioxidinfångning och andra tekniska lösningar.
Bolaget får rätt att fortsätta brytning av kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och märgelsten i Västra brottet samt att uppföra anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterialet. Tillståndet omfattar även rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten från bland annat File hajdar-täkten och Västra brottet, skriver Mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande.
Verksamhetsområdet vid File hajdar-täkten ligger inom ett område som har betydelse för totalförsvarets intressen och har pekats ut som riksintresse för mineralutvinning, men även inom ett område som pekats ut som riksintresse för naturvård. Området hyser mycket höga naturvärden och ett stort antal skyddsvärda djur- och växtarter. Ansökan har alltså krävt en prövning av flera viktiga intressen, som står mot varandra.
– Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden, säger rättens ordförande, rådmannen Inge Karlström.
Påverkar inte allmän vattenförsörjning
Domstolen har funnit att täktverksamheten inte kommer att påverka möjligheten till fortsatt driftsäker allmän vattenförsörjning, och inte heller möjligheten till vattenuttag ur enskilda brunnar i täkternas relativa närhet.
– Det underlag som bolaget har redovisat visar att fortsatt täktverksamhet inte kommer att äventyra dricksvattenförsörjningen. Om skada på enskilda brunnar i närområdet ändå skulle uppstå är bolaget förpliktat att hålla brunnsinnehavare skadelösa genom att ordna ny dricksvattenförsörjning, fortsätter Inge Karlström.
Domstolen har hämtat in synpunkter från nio olika myndigheter, bland annat Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning, Länsstyrelsen i Gotlands län och Vattenmyndigheten. Fler än 150 enskilda har lämnat synpunkter på ansökan.
Domstolen har beslutat att miljötillståndet får tas i anspråk omedelbart även om domen överklagas, dock med begränsningen att avverkning och avbaning inom nybrytområdet norr och väster om File hajdar-täkten inte får ske innan domen har vunnit laga kraft.
Ett väldigt positivt och viktigt besked. Inte bara för betongbranschen, utan för hela Sverige.
Så kommenterar Malin Löfsjögård, Vd för Svensk Betong, om Mark- om milöjödomstolens dom i P1:s direktsändning. Malin företrädde branschorganisationen men där fanns också representanter för andra intressegrupper som ombetts kommentera Mark- och miljödomstolens dom i fallet.
– Domslutet säkerställer att Sverige har en fortsatt hög självförsörjningsgrad av cement som är en samhällskritisk råvara. Cement behövs också för att utveckla samhället, för att bygga infrastruktur och bostäder. Vidare står vi inför en stor klimatomställning, säger Malin Löfsjögård.
Betong behövs i samhällets tjänst
Löfsjögård lyfte också fram den ökade hotbilden mot Sverige.
– I det geopolitiska läget som råder behöver vi stärka både försvar, samhällsskydd och beredskap. För det behövs mycket betong och för att tillverka betong behövs cement, understryker vd:n.
Om domstolen avslagit företagets framställan hade osäkerheten växt när det gäller antalet arbetstillfällen, inte bara i Slite utan även i ett större perspektiv.
– Det är ingen enkel omställning till att bli helt importberoende jämfört med att ha varit i så hög grad självförsörjande som vi varit i modern tid. När cementkrisen slog till 2021 kunde vi snabbt se i analyser för byggsektorn, och samhället i stort, att det var 100 000-tals jobb i farozonen.
Cementkrisen ledde i sin tur till att flera utredningar gjordes för att kunna se om det skulle finnas alternativa leverantörer vid sidan av Slite. Det skulle inte bli någon enkel omställning, med risk för beroendesituation av länder som Turkiet, länder i Afrika och Kina för att kunna importera cement, bygga om svenska hamnar och så vidare.
Skapar möjlighet till långsiktighet
Med aktuell dom som gäller över 30 år stärks branschens trygghet för långvarig tillgång av råvaror som behövs för att tillverka betong. Cement och ballast är andra exempel i fallet. Långsiktigheten är så viktig för att kunna trygga byggprojekt över hela landet.
– Domen behöver vinna laga kraft snabbt, för att i möjligaste mån undvika överklagan. För med överklagan följer osäkerheten för framtiden. Igen. Ju längre vi måste leva med ovissheten av samhällskritiska råvaror, desto större blir risken för störningar i hela samhället. Inte minst kopplat till beredskapsfrågorna.
Hon lyfte också fram den gröna omställningen i sammanhanget som berör byggsektorn i allra högsta grad. Ett av Sveriges största klimatprojekt pågår ju i Slite för att kraftfullt minska koldioxidutsläppen. Vilket i sin tur är en viktig pusselbit för landet att som helhet minska utsläppen.