Logga
in

Inloggning

Kom ihåg mig

Inloggning

Kom ihåg mig

Riksbyggens stora prestigeprojekt, Brf Viva i Göteborg, är en uppvisning i hur betong och miljötänk kan gå hand i hand. Företaget kallar det Sveriges mest innovativa bostadsprojekt och man har valt betong framför trä.

 – Det handlar om att optimera det material vi bygger i. Jag tror inte att man ska ställa materialen mot varandra, det är ett feltänk, säger Riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski under en intervju i senaste avsnittet av Svensk Betongs podcast Betongmaffian.

 Charlotta Szczepanowski avfärdar tanken på att överge betong till fördel för exempelvis trä.

– Det är att lägga alla äggen i en korg. Vi har ju inte byggt så länge med höga hus i trä, så det är lite riskfyllt, säger hon.

 Riksbyggen samlade representanter från både trä- och betongindustrin i arbetet med Brf Vivas livscykelanalys. De tog fasta på resultaten och ställde kunskapsbaserade och tydliga hållbarhetskrav på de delar med störst potential till förbättring.

 – Vi fann potential att minska klimatbelastningen om man bygger i betong, säger Charlotta Szczepanowski till Betongmaffians programledare Roger Andersson.

 

30 procents miljövinst

 Byggföretaget tog hjälp av CBI Betonginstitutet för att lära sig optimera betongkonstruktionen ur ett hållbarhetsperspektiv. Resultatet - en minskning av betongens miljöpåverkan med 30 procent.

 – Vi fick en djup kunskap om de här frågorna, säger Charlotta Szczepanowski.

 Sammantaget kommer man i Brf Viva minska andelen cementklinker på massiva betongelement till förmån för andra bindemedel, exempelvis flygaska och slagg. Stålet i armeringen ska återvinnas. Man gör en översyn av transporten av armeringen och har ett hållbarhetstänk i elanvändningen.

 Men Charlotta Szczepanowski är inte nöjd. I framtiden vill hållbarhetschefen göra ännu mera.
– Vi måste göra mer och vi måste göra det snabbare, säger hon.

 

Lyssna på senaste avsnittet av Betongmaffian där Riksbyggens hållbarhetschef slår ett slag för 100-åriga livscykelanalyser på bostadshus. Berättar om tuffa val mellan håldäck och massiva bjälklag samt miljöpotentialen i såväl prefab som platsgjuten betong.

 (LÄNK:)

 https://soundcloud.com/betongmaffian/betongpionjaren

 

(LÄNK DIREKT TILL INTERVJUN:)
https://soundcloud.com/betongmaffian/betongpionjaren#t=4:59

 

Brf Viva i Göteborg har byggstart under 2016 och är inflyttningsklart under 2018.

 

Ta mig högst upp på sidan