Logga
in

Inloggning

Kom ihåg mig

Inloggning

Kom ihåg mig
Umeva
Dölj fakta
Visa bildspel

Typ: Industribyggnad

Område: Ön, Umeå

Byggår: 2013

Yta: N/A

Arkitekt: BAU Arkitekter

Byggherre: UMEVA Umeå Vatten och Avfall AB

 

 

Umeva

Typ: Industribyggnad

Område: Ön, Umeå

Byggår: 2013

Yta: N/A

Arkitekt: BAU Arkitekter

Byggherre: UMEVA Umeå Vatten och Avfall AB

 

 

För att värna om friska vattenmiljöer och för att kunna möta kraven som ställs på avloppsrening i Umeå så byggde UMEVA om avloppsreningsverket på Ön. Ett hållbart kretslopp för såväl vatten som näringsämnen är målet. 2009 bedömdes kapacitetstaket vara nått och anläggningen som invigdes 1972 var delvis utsliten. Den nya anläggningen kommer dessutom att innebära förbättrad arbetsmiljö, ökad produktion av biogas och optimerat användande av energin – för såväl värme som elproduktion!

Då Ön är ett välbesökt rekreationsområde ges anläggningen och markområdet runtomkring en estetiskt tilltalande utformning. Hela ny- och ombyggnationen budgeterades till 550 miljoner kronor.

Signaturbyggnaden med det veckade taket för grovrening och försedimentering, liksom hela den övriga anläggningen, ritades av BAU – Byrån för Arkitektur och Urbanism i Stockholm. Efter offentlig upphandling blev PEAB bygg i Umeå generalentreprenör för båda byggetapperna med ett antal olika underentreprenörer. Fasadelementen på B1 har gjutits av Strängbetong i Långviksmon. Uppemot 10 000 m3/betong och 800 ton armering har använts i byggnationerna.

Externa länkar

Läs mer

Dokument

Ta mig högst upp på sidan