Logga
in

Inloggning

Kom ihåg mig

Inloggning

Kom ihåg mig

När det gäller fuktegenskaper är det lämpligt att skilja mellan den nygjutna betongens byggfukt och fukt som tillförs från omgivningen, t.ex. genom regn eller läckage från en vattenledning i byggnaden.

Vid tillverkning av betong blandas vatten, ballast och cement. En del av vattnet binds kemiskt när betongen härdar, och är sedan bundet under hela konstruktionens livslängd. Vattnet som inte binds måste torkas ut till en nivå där andra material inte tar skada vid kontakt (t.ex. parkettgolv). Uttorkningstiden styrs av flera faktorer, t.ex. betongens tjocklek, cementtyp, metoder för efterbehandling och torkklimat. Därför kan uttorkningstiden för normal husbyggnadsbetong variera från tre månader upp till mer än ett år. Idag finns metoder för att mäta fukthalt och beräkningsverktyg som hjälper till att bedöma uttorkningstid. På så sätt kan man undvika skador som annars kan uppstå i fuktkänsliga material i kontakt med fuktig betong, tex limmade mattor. 

Betongen själv kan inte ta skada – varken av byggfukt eller fukt från läckage under brukstiden. Den behåller sina egenskaper och behöver inte bytas ut oavsett hur mycket fukt den utsatts för. 

Ta mig högst upp på sidan