Logga
in

Inloggning

Kom ihåg mig

Inloggning

Kom ihåg mig

På 2020 års digitala Betonggala belönades Vasakronan med det hållbaraste priset av alla - ”Årets Miljöpris”. Priset får de för projektet Sergelhuset där de återanvänder en betongstomme, tänker ”livscykelperspektiv och visar vägen för maximal cirkularitet och minimal resursförbrukning”. De får priset i stark konkurrens med övriga nominerade: Skanska för sin Gröna betong och Trafikverket för sitt målmedvetna miljöarbete.

Juryns vinnarmotivering lyder: "I Sergelhuset synliggör Vasakronan hållbarhetsvinster med att återanvända en betongstomme och förlänga dess livslängd. Som beställare tänker de livscykelperspektiv och visar vägen för maximal cirkularitet och minimal resursförbrukning. Genom att se byggnaden i ett helhetsperspektiv involveras alla aktörer i ett samverkansprojekt med hållbarhet i fokus. I sin roll som beställare tar Vasakronan ytterligare ett steg, utmanar regelverk och traditioner och får med sig arkitekter, konstruktörer och entreprenörer på vägen för att göra skillnad.

Långsiktigt hållbart byggande handlar om att med resurseffektiv materialanvändning skapa byggnader med långa livslängder och att värna om det som redan är byggt. I projektet Sergelhuset får byggnaden en ny livscykel genom att betongens långa tekniska livslängd tas tillvara.  Vasakronan tar täten och visar konkret hur återbruk ger miljövinster. En föregångare och cirkulärt så det förslår!"

Juryn bestod av: Maria Brogren, WSP, Karolina Brick, Riksbyggen, Mattias Goldmann, Sweco, Marcus Gunnarsson Skoog, Strängbetong och Kajsa Byfors, Svensk Betong.

Stort grattis till Vasakronan! Och grattis till Skanska och Trafikverket för förtjänstfulla insatser. Tack också till vår eminenta jury som visar härligt engagemang för ökad hållbarhet i vår byggda miljö.

Ta mig högst upp på sidan